Tilburgse woningcorporaties missen miljoenen door huurbevriezing: druk op nieuwbouw neemt toe

Een van de nieuwbouwprojecten van woningcorporatie TBV Wonen (foto: Omroep Tilburg).

Wat goed lijkt voor huurders, pakt slecht uit voor de woningbouw. De landelijke huurbevriezing in de sociale huursector zorgt ervoor dat Tilburgse woningcorporaties honderden miljoenen euro’s minder te besteden hebben. Daardoor dreigt de bouw van betaalbare huizen stil te vallen. Ook plannen om bestaande woningen energiezuiniger te maken komen in gevaar.

De gemeente Tilburg maakt zich flinke zorgen en heeft dat ook zwart op wit aan de gemeenteraad laten weten. Uit een recente inventarisatie blijkt dat de drie grootste woningcorporaties in de regio – Tiwos, TBV Wonen en WonenBreburg – samen meer dan 200 miljoen euro minder investeringsruimte hebben in de komende tien jaar.

Hoe zit dat precies?

  • Tiwos verwacht 150 miljoen euro minder te kunnen investeren
  • TBV Wonen ziet 45 miljoen euro verdwijnen
  • WonenBreburg schat het verlies op 106 miljoen euro – al geldt dat bedrag voor zowel Tilburg als Breda

Volgens de gemeente is het duidelijk dat ook Tilburg daar flink last van gaat krijgen.

“We kunnen minder bouwen”

De huurbevriezing houdt in dat woningcorporaties in 2025 en 2026 de huren van sociale huurwoningen niet mogen verhogen, ook niet licht. Het kabinet wil daarmee mensen met lage inkomens helpen. Een goede intentie, zeggen de corporaties, maar het zorgt tegelijk voor grote financiële problemen.

René Scherpenisse, directeur van Tiwos, was recent te gast bij Stadsforum van Omroep Tilburg. Daar zei hij: “De fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben eigenlijk geen verstand van dit thema. Ze wisten niet dat wat ze daar aan het doen waren, ongeveer een kleine 200.000 nieuwbouwwoningen in Nederland zou gaan schelen.”

Volgens hem hebben de corporaties juist geprobeerd om huurverhogingen binnen de perken te houden. “We mochten volgens eerdere afspraken ruim 6 procent huurverhoging toepassen, dat vonden we te veel. Toen hebben we als corporaties gezegd: we doen 4,5 procent. Dan gaat niemand erop achteruit.”

Maar zonder die inkomsten kunnen corporaties niet blijven bouwen. “Een nieuwe sociale huurwoning kost ons gemiddeld zo’n drie ton”, legt Scherpenisse uit. “De maximale huur die we vragen is rond de 700 euro per maand. Dat is niet genoeg om te kunnen investeren in nieuwbouw. Heel vroeger kregen we daar subsidie voor van het Rijk.”

Plannen opnieuw tegen het licht

De gemeente schrijft in de brief dat de woningcorporaties hun plannen nu moeten heroverwegen. De huurinkomsten waar ze op hadden gerekend – en waar afspraken over zijn gemaakt in het regionale Convenant Wonen – vallen deels weg. Dat betekent dat projecten mogelijk moeten worden uitgesteld of geschrapt.

“De financiële klap is groot”, zegt het college. “En het voordeel voor huurders is beperkt. Bovendien gaat het naar álle huurders, ook mensen die het niet per se nodig hebben. We pleiten er daarom voor dat het Rijk de corporaties compenseert. Anders kunnen ze hun werk niet doen.”

Tilburg trekt aan de bel in Den Haag

Tilburg laat het er niet bij zitten. Samen met andere steden en woningcorporaties is er op 16 mei een brief gestuurd naar de minister en de Tweede Kamer. De boodschap: als er geen structurele compensatie komt, dan komt de woningbouwopgave in gevaar.

Ook tijdens een landelijke netwerkdag van grote steden gaat Tilburg het gesprek aan met Liesbeth Spies, de voorzitter van brancheorganisatie Aedes. En het college roept politieke partijen in de gemeenteraad op om de noodsituatie aan te kaarten bij hun collega’s in Den Haag. “En daarbij te wijzen op de noodzaak van voldoende compensatie voor de corporaties om daarmee ernstige stagnatie van betaalbare woningbouw te voorkomen.”

Edita Saakian