Groot aantal illegale sekswerkers ontdekt in vakantieparken en hotels

Foto: Kamaji Ogino / Pexels

Bij een grootschalige controle in meerdere gemeentes, waaronder Tilburg, Oisterwijk en Gilze en Rijen zijn 33 sekswerkers ontdekt die werkten vanuit vakantiehuisjes, hotelkamers en sociale huurwoningen. In dertig van deze gevallen was er sprake van illegale prostitutie.

Een interventieteam ontdekte onder andere bij een vakantiepark in Oistwerwijk sekswerkers, die vanuit de huisjes op het park werkten. In de gemeente Gilze en Rijen werkten meerdere vrouwen illegaal vanuit hotelkamers. Ook in een Tilburgs hotel werkte een sekswerker illegaal.

In Tilburg kwam illegale prostitutie in acht woningen voor. In twee van deze woningen werden al eerder mensen betrapt. Daarom werd een boete van 10.000 euro uitgeschreven om herhaling te voorkomen. De boetes worden opgelegd aan de mensen die hun woning illegaal onderverhuren.

Paspoort in beslag genomen

Bij een controle in een woning in Tilburg bleek een sekswerker uit Panama illegaal in Nederland te verblijven. Het paspoort van deze persoon is in beslag genomen. De sekswerker wordt mogelijk het land uit gezet. Een sekswerker uit Tilburg, die een uitkering ontving, gaf deze inkomsten niet aan. Er komt een onderzoek naar haar werkwijze.

Tijdens de controles werden ook andere overtredingen geconstateerd, zoals brand-onveilige situaties, het illegaal onderverhuren van sociale huurwoningen en personen die in woningen verbleven waar zij niet stonden ingeschreven.

Bestuurlijk Interventieteam

Het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) van het district Hart van Brabant voerde deze controles op sekswerkers uit. Dat team bestaat uit gemeentelijke toezichthouders en boa’s. In meerdere gemeentes moesten ze op 23 en 30 mei controleren op illegale prostitutie en mensenhandel. De controles werden uitgevoerd naar aanleiding van meldingen van buurtbewoners over de locaties.

In Tilburg is het onder bepaalde voorwaarden toegestaan om vanuit huis te werken als sekswerker. Zo moet je in de woning ingeschreven staan, geen overlast veroorzaken en in je eentje werken. Van ruim dertig gecontroleerde sekswerkers wilden er acht in contact komen met Prostitutie Maatschappelijk Werk. Die organisatie biedt ondersteuning bij financiële zaken en zorgt voor veilige werkomstandigheden. Aan die wens is gehoor gegeven.

LEES OOK:
Sekswerkbeleid zorgt voor gehoor onder sekswerkers: “hard voor gestreden”
Sekswerkers hebben veel last van stigma: ‘Kunnen geen bankrekening openen’

Edita Saakian